2010. október 13., szerda

Szöveg mint kép

Képpé váló szöveg

Válasszatok egy rövid szöveget és jelenítsétek meg komplex  tipográfiai képként!

Minden szöveget értelmezhetünk közvetlenül és átvitt értelemben is, ezek a szövegek különböző érzelmi töltéseket, hangulatokat is hordozhatnak. Használja e kifejezésmódot a modern, kortárs experimentális tipográfia is, de már a popkultúra is használta ezt a fajta vizuális kommunikációt a hatvanas évektől kezdve. A betűk sem csak a szabályosan generált, számítógépes betűk lehetnek: részben ezeket a betűket manipulálhatjuk a kifejezés érdekében, részben kiléphetünk a két dimenzió kötöttségéből a térbe, megalkothatunk a térben valóban megjelenő feliratokat is vagy létrehozhatunk ilyeneket virtuálisan, saját kezű rajzzal vagy akár montázzsal is.

  1. Válasszátok ki a szöveget: idézet, közmondás, bármi hasonló, saját privát üzenet is lehet.
  2. Döntsétek el, hogy milyen hangnemben interpretáljátok. Bensőséges, humoros, groteszk vagy súlyos társadalmi mondanivalója van? Mit mond nektek az adott mondat?
  3. Hogyan tudod legjobban kifejezni a tipográfia és a képalkotás rendelkezésedre álló eszközeivel leginkább az adott tartalmat, hangulatot, üzenetet? Milyen anyagokat, technikákat, stílusokat használhatsz?
  4. Válaszd ki, amelyiket a legmegfelelőbbnek érzed kidolgozásra. Keress más alkotókat, akik valamilyen szempontból hasonló vizuális problémát oldottak meg, vagy hasonló technikát használtak stb. Szóval, keress olyan alkotókat – legalább kettőt -, akik inspirálnak a feladat megoldásában. A gyűjtést dokumentáld a vázlatfüzetben. A prezentáció során próbáld megfogalmazni, hogy az adott művek/művészek hogyan, miben segítették a saját alkotásod elkészítésében.

A technika szabadon választott. Használjatok manuális és digitális képalkotói módokat, akár vegyesen, saját fotókat, fénymásolatokat!

Értékelés:

A feladat célja, hogy a különböző tartalmakhoz ki-ki a legmegfelelőbb eszköztárat találja meg és alkalmazza. Legfontosabb tehát a jelentés minél érzékletesebb kifejezése. Fontos a tudatos tervezési, gondolkodási folyamat. A végeredmény legyen egy igényes, izgalmas grafika, kép, mindemellett pontosan megfogalmazott üznet a vizualitás nyelvén.

Jó munkát! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése