2010. június 15., kedd

In Design 1

MIt vettünk kedden délelőtt?

Létrehoztunk egy új dokumentumot, átnéztünk minden beállítást ezzel kapcsolatban (file menü, new, document, méret, facing pages, bleed, slug, master text frame, margók stb.).

Megnéztük a pages menüt (F12), új oldal létrehozását minden lehetséges módon, a tájékozódást az oldalak között.

Behívtunk képet a File menü Paste parancsával (Ctrl+D), megbeszéltük, mi az a "belinkelés" és miért jó, a nézőkép fogalmát és hogy mik a következményei annak, hogy itt a programban nem a valódi képet látjuk. (Internetről töltöttünk le egy képet - ezt is "gyakoroltuk".

Varázsoltunk Ctrl+Z-vel és Shift+Ctrl+Z-vel (Edit menu).

Átnéztük a Links menüt, mi az a "relink", "go to link", milyen információkat mutat meg a behívott képekkel kapcsolatban a program.

Létrehoztunk képboxot, megnéztük, hogyan változtatható a mérete, alakja, arányosan vagy szabadon (shift illetve shift+ctrl billentyűk segítségével). Képet hívtunk egyenesen bele a képboxba, és változtatuk a képpel együtt is a méretét ugyanezekben a variációkban.

Megnéztük, hogyan lehet csak a képet mozgatni/alakítani, és hogy olyankor a kijelölés színe barna.

Megnéztük, hogyan lehet "kijelölni" a fekete nyíllal és hogyan láthatjuk görbéjét és csomópontjait, ha a selection toolra kattintunk. Megváltoztattuk az alakját a Béziers-görbék csomópontjainak eltolásával, állítottunk az ívek görbületén. Mozgattuk a fekete nyíllal, és elforgattuk többféle módon, manuálisan és szabályos értékeket használva derékszögben, 180 fokban. Lemásoltuk az Alt gomb segítségével. Színeztük az objektumot. Ezzel kapcsolatban előkerült a 

Swatches paletta, ahol megnéztük a színmódokat, új swatch létrehozását, megváltoztatását, beszéltünk a spot és process színek közötti különbségről, állítottunk a szín intenzitásán a "tint" eszközzel. 

Új objektumokat hoztunk létre, az alakzatra kattintva jobb egérgombbal előhívtuk az Arrange parancssort, megnéztük, hogyan lehet egyszerre több alakzatot is kijelölni Shiftttel illetve a Ctrl+A paranccsal kijelölt több formából hogyan lehet megszüntetni megint csak a Shift közreműködésével néhánynak a kijelölését. Megnéztük, hogy a Ctrl gomb hogyan segít az egymás alatt elhelyezkedő alakzatok kijelölésében, de ezzel kapcsolatban a Select opció lehetőségeit is megkerestük a menüből is és jobb egérgombbal előhívva is. 

Megtanultuk, mi az a Lock-olás és mire jó. Feloldani is megtanultuk :-)

Megnéztük több alakzat rendezési lehetőségeit az Arrange-dzsel.

Felvettünk új layert és megnéztük, hogyan lehet egymás elé-mögé tenni őket, hogyan lehet a layereket elnevezni, kijelölő színt választani hozzájuk, satöbbi.

Átnéztük a Pathfinder középső paranccsorát, formákat egyesítettünk, vontunk ki egymásból. Tisztáztuk, mik hogyan változnak ilyenkor és milyen logikus lépéssorral lehet tudatosan vektorgrafikus alakzatokat létrehozni.

Szövegboxot hoztunk létre és használtuk a Type toolt a Tools palettáról. Megnéztük, hol állíthatjuk a betűtípust és a betű méretét. Megnéztük, hogy a szövegboxot is lehet "fittingelni" és az milyen hasznos, de a szövegdobozzal együtt is lehet manuálisan állítani a betű méretét a már korábban a képdobozoknál használt Ctrl+Shift+egér kombinációval. 

Görbévé alakítottuk a betűt a Type legördülő menü Create Outlines parancsával.

Azután mindenféléket csináltunk a görbévé alakított betűvel, amit korábban a síkidomokkal. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése