2010. június 24., csütörtök

06/24/Carson


Röviden beszéltünk David Carsonról, aki leginkább az innovatív magazinterveiről és a sajátos experimentális tipográfiájáról nevezetes. Még dekonstruktív tipónak is szokták nevezni az ő munkáit. Végignéztük a fő eszközeit: hogy széttördeli a szöveget akár egy szón belül is, indokolatlan, véletlenszerű távolságokat adva meg a betűk között olykor; sortörést üt simán egy szón belül is; több réteg szöveget egymásra torlaszol; roncsolja a betűket, a szóképek vagy a szöveget; egyes tipográfiai jeleket a kép részeként, fotóként jelenít meg; egyes betűket tükröz vagy felcserél nem-betűkre a szövegen belül; az alapvonalról elugrasztja a szöveget, a szót vagy a szón belül bizonyos karaktereket; ötletszerűen váltogat egy szövegen, akár egyetlen szón belül is betűfokozatot vagy betűméretet... (stb) Mivel fittyet hány az olvashatóság minden alapkövetelményének, munkáit "illegible"-nek is hívják. - De azt is mondták róla: (Print Magazine) : "Brilliant," meg azt is: "visually stunning"(stunning: kábító, klassz, pompás, meglepő - osszátok be...) (USA Today) és azt is, hogy "a Ray Gun Magazine dizájnja lehet, hogy újra olvasásra serkenti a fiatalokat".

Szubjektív megoldások, intuíción alapuló vizuális döntések jellemzik, nem a hagyományos úton kommunikál - lásd pl. hogy az olvashatóság hátréb szorul a fonotsági sorrendben -, ellenben nagyon kifejező és nagyon asszociatív, összetett az amit kihoz a dolgokból.

Az első találkozása a tervezőgrafikával 1980-ban volt (56-ban született, mint a Pálfi Gyuri:-), az Arizonai Egyetemen, ahol elvégzet egy 2 hetes grafika kurzust.

1983-ban megint elment egy 3 hetes tervezőgrafika tanfolyamra, ezúttal Svájcba, ami naztán óriási hatást tett rá, nem utolsó sorban a mesterének, Hans-Rudolph Lutz-nak köszönhetően.

1982-1987, Carson tanár volt a Torrey Pines High School-ban, a kaliforniai San Diegoban.

1983-tól kezdte  az experimentális tipót komolyabban művelni, amikor is Nyugat-Kalifornia szörfös, bohém kultúrájában megmerítkezett. Különben profi szörfös volt... a világ 9-dik legjobb szörföse volt 1989-ben. A nyolcvanas évek végére aztán ki is alakította azt a jellegzetes "dirty type" stílust, és a saját fotográfusi nyelvezetét, ami azután híressé tette. 
 “Father of grunge”, szabad fordításban "a trutyi teremtőatyja" a tervezőgrafikában. :-)


Mindezek által történhetett úgy, hogy a magazintervezői pályafutását a Beach Culture nevezetű lapnál kezdte. Ugyan ez a lap csak 3 évig élt, mégis, ez tette lehetővé, hogy egyrészt kiteljesítse a fentebb már ecsetelt tervezőgrafikai stílust Carson, másrészt e lap által mutathatta meg a tervezőgrafika világának az ő innovatívnak nevezett tipográfiáját.

Magazinok, amiket tervezett: Surfer magazine, Ray Gun, Transworld Skateboarding, twSnowboarding.

1995-ben alapította meg a saját tervezőgrafika cégét - David Carson Design- New York City-ben, és megjelent az első könyve, The End of Print címmel. Ezt 1997-ben követte a "2nd Sight", a második könyve. A Newsweek szerint ez a könyv "egyszerűen megváltoztatta a tervezőgrafika mibenlétének megítélését". Harmadik könyve, a Fotografiks, ami 1999-ben jelent meg, elnyerte a " Best Use of Photography in Graphic Design" nevű díjat. 2000-ben pedig Trek címmel adott ki könyvet. A Philip Meggs féle  The History of Graphic Design fejlesztésében is. De a "The Encylopedia of Surfing" -ében is, amit  Matt Warsaw jegyez. :-)


Az utóbbi években a tv-nek is tervezett (rendezett), dolgozott kereskedelmi célú videókon és filmeken. Ő tervezte a Microsoft 1998-as világméretű reklámkampámyát, de Giorgio Armani-ét is (Milan), dolgozott az Apple Computers-nek, a Samsungnak és még egy rakás rangos megrendelőnek (a teljesség igénye nélkül), úgymint a Nine Inch nails, Toyota, mercedes benz, Bank of montreal, Microsoft, Quiksilver, Meg Ryan, David Byrne, Bush, Pepsi, and Xerox.

(A http://visualcommunication.tumblr.com nyomán)

És egy kis plusz: semmi nincs előzmények nélkül... nézzétek meg Bradbury Thompson (1911-1995) munkáját egy pillanatra....különös tekintettel a "liberty" szó tipográfiájára...)


ugye látjátok a dátumot? :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése