2010. június 23., szerda

Könyvborító tervezés




UTOLSÓ tervezési feladatunk.

A hatos számú.








Technikailag tanultuk hozzá:

a képfeldoldozást, szkennelést, kép méretezését, felbontását, színkezelést; színátmenetek, flekkek, átfutó képek létrehozása, hajtások és kifutók jelölése, szöveg tagolása, a soregyen, különleges elemek beillesztése, alnyomatok, egalizálás a gyakorlatban, pdf exportálás, beálítások, effects paletta, align paletta.

Elméletben vetítettünk hozzá a nemzetközi könyvtervezés színéből-javából, beszéltünk a sémákból való kilépés különböző útjairól; a jelentés asszociatív és sűrített megjelenítéséről képben és szövegben; a kompozíció megtervezésének hagyományos és formabontó lehetőségeiről. - Beszéltünk az ú.n. manuális vagy "kézzel írott" tipóról, Nate Williams munkásságán keresztül; átekintettük, milyen módon határozhatjuk meg a munkánkban a hangsúlyokat és orrendeket, az alá-, fölé-, mellérendeléseket.

Super példákat találtok még a The Book Design Review blogon, és legeslegszupereb könyvborító témájú oldal a The Book Cover Archive, itt tervező szerint, vagy kiadók szerinti bontásban is találhattok borítókat, nagyon alapos, nagyon gazdag: pásztázzátok!

Ezt elfelejtettem mondani, de most hozáteszem ezúton:

"Less is More"!! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése